Hoe krijg ik een energielabel of maatwerkadvies?

Onze gegevens

  • Boskamp 16, 8431 PS Oosterwolde

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Een energielabel vraagt u gemakkelijk aan via ons contactformulier. Wij nemen vervolgens binnen een dag contact met u op om een afspraak te maken voor de opname. Wilt u liever bellen? Dat kan op 085 – 130 21 81.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een document dat de energiezuinigheid van een pand aangeeft en deze in een energieklasse plaatst. Naast een energieklasse bevindt zich op het energielabel ook een advies waarmee een pand energiezuiniger gemaakt kan worden. 

Waarom heb ik een energielabel nodig?

Sinds 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport bij verkoop, verhuur of oplevering of een pand een energielabel heeft. Als een pand geen energielabel heeft dan kan er een boete worden opgelegd van maximaal € 415,- voor particuliere huizenbezitters  en € 20.750,- voor bedrijven. Een energielabel is dus benodigd in de volgende gevallen: 

Wanneer heb ik een energielabel nodig?

Een energielabel is nodig bij verhuur, verkoop of oplevering van: 

– Woning;

– Kantoorpand; 

Winkelpand; 

Bedrijfsverzamelgebouw; 

Horecapand; 

Verkoopruimten; 

Bedrijfsunits; 

Panden met een medische functie; 

Sportgebouwen; 

Gebouw waar bijeenkomsten, vergaderingen gehouden worden; 

Werkplaats met kantoorruimtes; 

Wanneer is een energielabel niet nodig?

Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen: 

Monument; 

Gebouw met religieuze functie; 

Alleenstaand/vrijstaand gebouw met oppervlakte minder dan 50m2 

Bedrijfspand dat alleen gebruikt voor opslag of bewerking, magazijn of fabriekshal; 

Tijdelijke gebouw, noodgebouw, bouwkeet, noodlokaal; 

Recreatiewoning die minder dan 4 maanden per jaar wordt gebruikt; 

Gebouwen die niet worden verwarmd zoals garages, schuren etc. 

Hoe snel ontvang ik een reactie?

Wij streven er naar om binnen een dag na de aanvraag contact met u op te nemen. Wanneer u er spoed bij heeft, verzoeken wij u ons te bellen waardoor u rechtstreeks in contact komt met een van onze medewerkers. 

Bel voor spoed 085 – 130 21 81

Hoe lang duurt de opname?

De duur van de opname is afhankelijk van de grootte van het pand, maar doorgaans duurt het ongeveer twee tot drie uur. Ook is de tijdsduur afhankelijk van de aanwezige gegevens van het gebouw, zoals bouw- en installatietekeningen e.d. 

Krijg ik korting wanneer ik meerdere panden heb?

Uiteraard bieden wij klanten die meerdere panden moeten voorzien van een energielabel een aanzienlijke korting. Meer weten? 

Bel ons op 085 – 130 21 81

Wat bepaalt de prijs vanhet energielabel?

De prijs is afhankelijk van het aantal vierkante meter van uw bedrijfspand of woning. Wist u dat u bij meerdere panden ook portefeuillekorting kunt krijgen? 

Moet er iemand aanwezig zijn bij de opname?

Om een goed energielabel af te geven die bij het pand past, is het wenselijk om aan het begin van de opname een kort overleg te hebben met iemand die alle “in en outs” van het gebouw en de installaties weet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het pand gerenoveerd is, dit kan een gunstiger energielabel opleveren. Daarna kan de EP-adviseur zelfstandig zijn werk doen. 

Worden er tijdens opname bouwkundige constructies of installatieonderdelen opengemaakt en gewerkt volgens ARBO-regels?

Onze EP-adviseur doet alleen een visuele inspectie zonder (licht) destructief onderzoek. De EP-adviseur kijkt wel boven een systeemplafond als bijvoorbeeld makkelijk een plafondplaatje is op te lichten en weer terug te plaatsen. 

Wordt er tijdens de opname rekening gehouden met veiligheid van de EP-adviseur?

Onze EP-adviseur heeft VCA en zal zich houden aan de ARBO-wetgeving en niet met “gevaar voor eigen leven” bijvoorbeeld langs onbeveiligde dakranden en op grote hoogtes begeven. Ook mag de EP-adviseur zich niet in een kruipruimte begeven. 

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het energielabel is 10 jaar geldig. 

In welke regio is LabelBeer werkzaam?

LabelBeer werkt in Noord – Nederland. U betaalt bij ons géén voorrijkosten!* 

Natuurlijk kunnen we tegen voorrijkosten e.d. voor u de label in heel Nederland verzorgen, vraag in dat geval bij ons een offerte aan. 

Uitzondering hierop zijn de Waddeneilanden, hierbij worden enkel de bootkosten in rekening gebracht.

Energielabel voor utiliteitsgebouwen of woning

Als u een utiliteitsgebouw of woning gaat verkopen, verhuren of op gaat leveren, dan is een energielabel verplicht. Onder andere scholen, ziekenhuizen, kantoren en winkels vallen onder de noemer utiliteitsgebouwen.

Het maakt niet uit of het een al bestaand of nieuw gebouw is, het energielabel is in beide gevallen verplicht. Er zijn echter gebouwen waarbij een energielabel niet nodig is. Hierbij kunt u denken aan fabriekshallen, maar ook beschermde monumenten.

Aanvraag van een energielabel voor utiliteitsgebouwen

Het registreren van een energielabel voor utiliteitsgebouwen gaat anders als het registreren van een energielabel voor woningen. Als eigenaar ontvangt u namelijk geen voorlopig label. Ook kunt u deze online niet omzetten naar een definitief energielabel. Als eigenaar zult u zelf een deskundige in moeten schakelen. Deze zal vervolgens het gebouw op meerdere kenmerken gaan controleren. Daarna zal de deskundige het energielabel laten registreren.

Omzetten van een vereenvoudigd energielabel voor particuliere woningen

Bij particuliere woningen is de vereenvoudigde energielabel per 1-1-2021 komen te vervallen. Eigenaren dienen een energielabel op de reguliere wijze, waarbij een EP-W adviseur ter plaatse een opname verricht en de gegevens verder uitwerkt. Het is begrijpelijke dat de kosten voor een energielabel voor woningen daarmee duurder is dan de vervallen vereenvoudigde energielabel. 

Stichting Kwaliteit voor Installatie Nederland (KviNL) geeft u een compleet overzicht van verschillende bedrijven die gecertificeerd zijn om energielabels voor utiliteitsgebouwen af te mogen geven. LabelBeer is partner bij Buildinglabel.com en daardoor (hybride/onder licentie) BRL 9500 gecertificeerd en bevoegd om energielabels voor utiliteitsgebouwen en woningen aftegeven.

Een energielabel bij verkoop of nieuwe verhuur

In het geval van nieuwe huurder dient u als eigenaar van dit gebouw een afschrift van het energielabel aan de nieuwe huurder te overhandigen. Bij het verkopen zal de koper het energielabel van de oude eigenaar krijgen.

Toezicht op het energielabel

Om te kijken of er een definitief energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering is zal de Inspectie Leefomgeving en Transport  dit controleren.

Energielabel in zicht ophangen

Overheidsorganisaties die in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 zitten dienen het energielabel goed zichtbaar voor publiek op te hangen. Dit kan bijvoorbeeld naast de receptie of bij de ingang worden gedaan.

Deze regel is ook geldig voor andere publieke gebouwen vanaf 250 m2. Hierbij kunt u denken aan ziekenhuizen, supermarkten, winkels, banken, hotels etc. Dit hoeft echter alleen als er voor deze gebouwen ook een energielabel ter beschikking is, door bijvoorbeeld een verkoop.

Bron: Rijksoverheid

Snelle service

Als geen ander weten wij hoe urgent een energielabel soms nodig is. Bij plotselinge verkoop of huuropzegging, wilt u alles zo snel mogelijk geregeld hebben. Tijd is geld en daarom zorgen wij ervoor dat wij altijd iemand paraat hebben staan om het voor u te regelen.

Bel voor spoed met 085 – 130 21 81

Het energielabel voor Utiliteit, Energie Prestatie Advies Utiliteit (EP-U) en Energie Prestatie Advies Woningen (EP-W)

Dit Energielabel is uitsluitend voor Utiliteitsgebouwen. Het label laat zien hoe zuinig  een gebouw met energie omgaat. Tevens geeft het energielabel weer welke acties tot energie besparen er mogelijk zijn. Het energielabel is verplicht voor bezitters van een utiliteitsgebouw als hij deze gaat verkopen, verhuren of opleveren. Voorbeelden van utiliteitsbouw zijn onder andere ziekenhuizen, scholen, hotels, restaurants, winkels en kantoorgebouwen. 

Het energielabel is voor het verhuren of verkopen van utiliteitsgebouwen wettelijk verplicht. 

Dit geldt voor zowel oude als nieuwe gebouwen. Bij het verhuren van het utiliteitsgebouw dient de eigenaar een afschrift van het betreffende energielabel aan de nieuwe verhuurder over te dragen. Als het utiliteitsgebouw wordt verkocht zal de koper het energielabel van de voorgaande eigenaar ontvangen. 

Aanvragen van een energielabel voor utiliteitsgebouwen en woningen

Het registeren van een energielabel voor utiliteitsgebouwen en woningen gaat op dezelfde wijze met het invoeren van de nieuwe rekenmethodiek (NTA8800) op 1-1-2021. Het Vereenvoudigd Energie Label is per 1-1-2021 komen te vervallen. Het is dus niet meer mogelijk om een voorlopig energielabel  via internet te veranderen naar een definitieve energielabel. 

Omzetten van een vereenvoudigd energielabel voor particuliere woningen

Zoals eerder aangegeven is deze mogelijkheid komen te vervallen per 1-1-2021.

Energielabel voor woningen die verhuurd worden 

Bij woningen die bijvoorbeeld door een woningbouwvereniging of belegger worden verhuurd en onder de huurliberalisatiegrens liggen is de huurprijs gekoppeld aan het WWS (Woning Waardering Systeem) en daarmee de huurprijs. Verder is er de verplichting vanuit de overheid dat deze woningen worden verduurzaamd. 

Bij deze woningen zal een EP-W adviseur bij de woningen een opname verrichten om een energielabel te bepalen. Vaak is een zogenaamde validatie mogelijk en het gaat om meerdere woningen. Portefeuille-korting behoort tot de mogelijkheden. 

Als EP-W adviseur kunnen wij dit verzorgen, naast het advies om verder te verduurzamen d.m.v. maatwerkadvies. 

Certificering

LabelBeer is naast de vakbekwaamheidseisen van EP-U en EP-W ook partner bij Buildinglabel en is daarmee (hybride/onder licentie) gecertificeerd volgens BRL 9500 door SKW certificatie en kunnen we energielabels afgeven. Kwaliteit van het energielabel is uiterst belangrijk. Het kan voorkomen, dat de certificerende instantie een opname-steekproef bij u woning of gebouw uitvoert. U moet hieraan uw medewerking verlenen, Doet u dat niet, dan trekt de overheid de verleende energielabel in.